top of page
Etsi
  • lauri395

Kisaraportti ARWS European Championships - Raid Gallecia

Päivitetty: 14. lokak. 2022


Northern Adventure Team - Lauri Heinaro, Lauri Hollo, Jerry Aunula & Kaisa Saarimaa


Taustaa:

Vähän Kroatian ARWS -kisan jälkeen pohdittiin tiimin kanssa, mihin kisaan lähdetään syksyllä. Muutamat eri kisat, kuten Czech Adventure Race tai Lost in Kainuu 48h pyörivät keskusteluissa. Mutta Rogaining MM-kisat ja Kaisan soutukisat määrittivät kauden viimeiseksi kisaksi uudistuneen *ARWS -sarjan eli seikkailu-urheilun EM-kisat Espanjassa. Samoissa maastoissa käytiin viime vuonna ARWS -sarjan MM-kisat.


* ARWS -sarjassa on siis tarjolla regional series -kisoja (meidän regonal series käydään siis Euroopassa) eli noin 18h - 24h kisoja sekä sarjan finaali. World sarjassa on puolestaan pitkiä kisoja ympäri maailman, ja ensi vuonna 2 pitkää kisaa myös Euroopassa (Kroatia ja NIAR). Myöhemmin syksyllä EM-kisan infoista selvisi, että voittajan aika tulee olemaan noin 19h, matkan pituus 200km ja penkkaa noin 4500nm edestä. Kuitenkin viikko ennen kisaa lopulliset speksit julkaistiin eli 185km / 6200nm. Ohessa osuusluettelo, itse pyörittelin excelissä meidän tavoiteajaksi 22h.Reissuun lähtö:

Pääasiassa kukin oli treenannut syksyn omilla paikkakunnilla kun opiskelut ja työt pitävät meidät Espoossa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä ja Tampereella. Jerryllä vaivasi juoksijan polvi MM rogassa, joka saatiin kuntoon ennen kisaa, eli muutoksia joukkueeseen ei pitänyt tehdä. Tiiminä sama nelikko kuin Kroatiassa, eli Hollo, Heinaro, Jerry & Kaisa. Sen verran ollaan tultu eteenpäin KV-kisoissa, että tällä kertaa ei pitänyt bokseja lainata, vaan nyt kaikilla omat pyöräboksit (jotka menivät vain hiukan rikki kuljetuksessa). Mukaan lähti myös joukkueen kuvaajaksi ja kisaturistiksi joukkueen manageri, Harri Hollo. Pyöräboxin managerimme kävi kyllä lainaamassa Mr seikkailu-urheilulta, Peteltä Nummelasta kun kuulemma vuosituhannen vaihteessa käytössä ollut oli hävitetty jo vuosia sitten ;-)

Matkaan lähdimme keskiviikkona iltapäivästä eli Madridin kautta La Corunan lentokentälle, jossa odotti kisajärjestäjien kuljetus Betanzoksen kylään. Suoraan nukkumaan AirBnB -majoitukseen, kello taisi olla 1.00 kun oltiin kämpillä. Kämpän isäntä vähän ihmetteli meidän viittä pyöräboksia.


Torstaina lounas pizzeriassa ja siitä lyhyelle 1h pyörälenkille, jossa todettiin, että Hollon, sekä Kaisan vaihtajassa ilmeni vähän häikkää lennon jälkeen. Tämä tarkoitti että, illalla tiimin pyöräekspertti Heinarolle olisi töitä tarjolla. Illasta vielä Lidliin ostamaan kisakarkit ja sipsit, jonka jälkeen alkoi tarkkaan kalkuloitu (tai osalla porukasta täysin fiiliksen mukainen) ruokien pussitus osuuksille. Manageri tarvii lisää treeniä jotta jaksaa painaa mukanamme myös jatkossa.


Perjantaina otettiin aika rennosti. Varsin mukavaa, että kerrankin oli aikaa ennen kisaa ottaa rennosti. Pakattiin huoltoon kasseja 2kpl jokaiselle. Ensimmäinen TA3, jossa kengät, lamput ja eväät 9h osuudelle ja toinen TA5, jossa ruuat 5h legille. Suht simppeli homma siis. Illasta saatiin numerot, muut kisakamat ja huoltoboksi. Jerry & Hollo jäivät kisabriiffiin, joka alkoi vain 50min myöhässä ja Kaisa & Heinaro lähtivät kämpille tekemään ruokaa. Briiffi oli selkeä, eli paljon asioita espanjaksi ja englanniksi tiivistelmä oli ”everything is on a raidbook”. Kuitti. Kristallinkirkkaasti selkeä homma ja suunta takaisin kämpille hoitamaan viimeistelevät speksailut.

Kisa-aamu:

Unta tuli noin 8h ennen kisaa, suhteellisen luksusta. Kisapaikalle suuntasimme huoltoboksin, pyörien ja kajakkakassin kanssa noin 8.30, siitä kamat oikeisiin paikkoihin ja hetki lepoa. Kahden ensimmäisen osuuden kartat saatiin 5min ennen starttia ja seuraava setti saataisiin TA3 ja kisan loput kartat TA5. Melontaosuuden kartat pussiin ja ekan trekin reitinvalinnat lennosta rastiväli kerrallaan.

Startti:

Osuus 1: 22km trek +830m


Alkuun muutama rasti Betanzoksen kylässä; jokaisella kisaajalla oli SI-leimasin ranteessa niin alun rasteilla oli ruuhkaa, mutta eipä tässä kohtaa haittaa hävitä muutama sekuntti. Lähdettiin heti juoksemaan hyvällä sykkeellä ja ekat rastit tultiin aika lailla letkassa monen tiimin kanssa. Rastille 6 sitten 30min virhettä…. Heinaro ja Jerry samaistivat maastoa väärin, mentiin 5m lipusta ja sitten sekoiltiin piikkupuskissa 30min. Lopulta nappasin kartan ja juoksin viereiselle tielle varmistamaan, että ollaan varmasti oikeassa paikassa. Ei oltu ja siitä sitten rastille. Jatkossa nopeammin vain takaisin kartalle ja 110% varmuus että ollaan oikeassa paikassa. Nyt meni paljon turhaa aikaa kun arvottiin liikaa. Loppu trekki menikin ilman virheitä ja huoltoon. Jerryn polvi ei vielä tässä vaiheessa vaivannut yhtään.


Osuus 2: Melonta 22km + laskeutuminen

Alussa vastavirtaan ja sitten kovaan aallokkoon melomaan. Aallot olivat ish 1m korkeita ja välillä oltiin kunnon pesukoneessa, kun aallot kaatuivat kajakin päälle. Onneksi ei kaaduttu ja päästiin ekalle rastille. Itsellä oli tässä kohtaa juomarakko irronnut letkusta, eli en pystynyt juomaan ekalla kahdella rastivälillä yhtään. Toinen rasti olikin saarella, jonne aallot löi suhteellisen kovaa. Rantautuminen ja poistuminen oli suorastaan vaarallisia, mutta onneksi mitään ei käynyt. Paluumatka Betanzokseen oli todella kuuma ja tukala. Jäätiin osuudella vain 30min kärjelle, eli suhteellisen hyvin. Kajakin rantaan ja juosten kylän kirkolle jossa hoidin laskeutumisen alta pois kirkon kellotornista alas.

Osuus 2, melonta + ropes

Osuus 3: MTB 32km + 1250m


Nopea vaihto ja karttojen piirto, toteutukseltaan onnistunut huolto. Osuuden alkuun 5min virhettä kun kartalta puuttui pari polkua. Osuuden alku 8km seurasi samaa polkua, jota ajettiin torstaina. Osuus meni läpi hyvin ilman virheitä. Pienenä takaiskuna Jerry kärsi kuumasta, mutta saimme tiimin jatkamaan hyvällä vauhdilla eteenpäin tukeutumalla toisiimme; kollektiivista etenemistä helpottamaan Jerry oli ylämäissä kuminauhalla mr Heinaro-veturin hinauksessa. Erittäin hienoa singletrackkia tarjoiltiin läpi osuuden.


Seuraavien kolmen osuuden karttojen piirto lennosta

Osuus 4: Trek 29km + 1200m

Kisan pisin Trek edessä, lamput päähän ja baanalle. Osuuden alku meni hyvin juostessa, kunnes kolmennalla rastilla Jerry sanoi, että Rogan MM-kisoissa hajonnut polvi oireilee taas. Aikaisemman trekin isommasta virheestä närkästyksen kautta skarpanneina tällä osuudella ainostaan yksi suunnistus / maastovirhe. Joen toisella puolella piti olla aukko ja polku, kuitenkin ei päästy rinnettä ylös kun rinne oli yhtä tiheää piikkipuskaa; ei toivoakaan päästä läpi. Sauvat käteen ja toivoimme, että muutama väli kevyemmin auttaisi. Ei auttanut, vaan käveltiin loput trekistä huoltoon Jerryn ehdoilla. Kipu yltyi kävelyssäkin läpi osuuden, ja seuraavaan pyörään lähdettäessä ei jalka edes taipunut polkimen polkemiseen; jos Jerry olisi jatkanut, olisi riski pitkäaikaiselle polvivammalle ollut huomattavan suuri. Kokeilun tulos oli siis karu, ei mahdollisuutta jatkaa.

Trekin rasti, oltiin täällä yöllä, kisan korkein kohta


Osuus 5: MTB 20km + 650m


Kun ollaan kisassa, keskeytys harmittaa aina. Kuitenkin saimme luvan jatkaa kolmistaan ja lähdettiinkin myllyttämään reipasta vauhtia fillareilla ja saatiin pari tiimiä kiinni, osuus läpi ilman virheitä. Vauhti oli erittäin hyvää fillareilla, kärjelle jäätiin vain vajaa 10min osuudella, ja nämäkin minuutit lähinnä muutamasta pienemmästä sekoilusta rastinotossa. TA 5: Uudet kartat käteen ja uudet eväät reppuun ja menoksi, nyt sujui huollot hyvin läpi kisan!

Loppukisan karttojen piirtoa

Osuus 6: MTB 26km + 1100m


Mäkinen osuus edessä, muutama tiukka nousu. Taas tiimejä otettiin kiinni ja vauhti oli erittäin hyvää läpi osuuden. Enpä muista osuudesta juuri mitään muuta kuin paljon nousua ja pimeää metsää, jota Lumonite valaisi :D Jerry meni pienille päiväunille kämpille erittäin ärsyyntyneenä polvelleen ja sen toimimattomuudelle.

Osuus 7: Trek 7km + 300m

Rogaining-osuus eli rastit vapaassa järjestyksessä. Kartan pohjaväri oli vahvasti tummanvihreä, eli tarjolla taas piikkipuskaa ihan kunnolla. Osuuden alussa kaaduin piikkipuskaan. Rastit olivat helpoissa paikoissa ja jalka nousi hyvin. Kierrettiin rastit väärässä järjestyksessä. Olisi ollut fiksumpaa alussa tehdä tiukka nousu ylös ja sitten pudotella loivaa alamäkeä alas. Nyt tuli muutamalle rastille pitkä loiva nousu, jotka käveltiin vs juosta alamäkeen. Näissä vain enemmän tarkkuutta jatkossa; minuutti enemmän käytetty suunnitteluun voi nopeuttaa matkaan 10 minuuttia maastossa.


Viimeinen vaihto ja kohti maalia!

Osuus 8: MTB 29km + 800m


Alkuun lyhyt nousu ja sitten pudoteltiin 450m alaspäin putkeen. Ajettiin taas kovaa asfaltti ja hiekkateille. Osuuden lopussa muutamat hienot polut ja taas tuli tiimejä vastaan, joista ajettiin ohi. Voimia oli hyvin jäljellä vielä +24h kisaamisen jälkeen. Tietenkin tähän vaikuttaa että kisan pisin ja vaativin Trek mentiin kevyesti Jerryn jalan takia, mutta selkeästi ollaan menty eteenpäin kun pari vuotta sitten Kainuussa 24h jälkeen pelkkää Via Doloroosaa. Maaliin tultiin kolmistaan ajassa 25h 50min. Sijoitus olisi ollut 8. Loppujen lopuksi vain 7 tiimiä + me kierrettiin koko rata. Tämä kertoo yleisesti lajityypillisestä fyysisestä vaativuudesta ja muista ongelmista kuten kaluston hajoamisesta.
Maalissa, urakka takana 25h46min


Analyysi:

Taso EM-kisoissa olisi voinut olla kisan otsikkoon nähden kovempi. Tietenkin voittajajoukkue, ranskalainen FMR, on ollut MM-kisoissa kahdesti 7. & hopealle tullut Endurance AR oli viime vuonna MM-kisojen top 10 tiimi. Kuitenkin Paraguayn MM-kisat muutama viikko takaperin veroiti suurimman osan Euroopan huipputiimeistä.

Nyt alkaa olla kausi ohi, mutta vielä lähdetään perinteiseen Tampereen yöhön Yö-rogan merkeissä kahdella tiimillä ja ehkä marraskuun lopussa 10h Porvoon Urban Rogaan.


Näiden tapahtumien lisäksi tiimi aloittaa ylimenokauden. Nyt on hyvää aikaa palautua kauden kisoista, ja suunnitella seuraavan kauden kisat sekä treenisuunnitelma. Talvella on hyvää aikaa hoitaa kaikki vammat kuntoon (lue: Jerryn polvi) ja treenata tasapuolisesti lihaksiston tikkiin kevään kisoja ajatellen. Ensi kauden suunnitelmat ovat vielä auki; puhetta on ollut Hollannin kehutusta ARWS Euroopan kisasta toukokuussa ja Viron reissu voisi kiinnostaa uudestaan, vaikka Viron jälkeen lupasin, että en lähde uudestaan kyseiseen kisaan. Lisäksi pieni kuume olisi kisata Etelä-Afrikan MM-kisoissa, mutta tämä vaatisi sponsorin tukemaan kisareissua, sillä kyseisen spektaakkelin kisabudjetti ei ole aivan opiskelijaystävällisimmästä päästä. Katsotaan talvella missä ja mitä kisataan. Ulkomaiden reissut viehättävät aina, mutta kotimaassakin on monia mielenkiintoisia kisoja tarjolla.

Nyt full focus Espoo YÖ-rogan järjestelyihin ja 4. - 6.8. järjestettävään 24h seikkailukisaan, josta julkaisemme infoa lähitulevaisuudessa ;)


- Hollo


178 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page