Seikkailu-urheilukilpailut ovat "Nonstop" tyylisiä kestävyysurheilukilpailuita. Se tarkoittaa, että yhteislähdön jälkeen ensimmäisenä maaliin tullut joukkue on voittaja. Kilpailun aikana joukkue navigoi (=suunnistaa) ja samalla päättää itse myös taukojen määrästä ja pituudesta.
Kilpailuiden kesto vaihtelee 4 tunnista jopa 10 vuorokauteen.
Seikkailu-urheilussa päälajit ovat maastopyöräily, melonta ja juoksu (trekking). Päälajit muodostavat yleensä noin 90% kilpailun kokonaisajasta. Kilpailussa voi olla myös muita lajeja, kuten esim. uinti, purjehdus, ratsastus, rullaluistelu tai kiipeily. Kaikki seikkailu-urheilussa esiintyvät lajit suoritetaan urheilijan ja joukkueen omalla voimalla ja tekniikalla.
Seikkailu-urheilussa kartanlukutaito on erittäin tärkeä osa lajia koska kilpailuissa joukkueet etenevät osuus (laji) kerrallaan kartan avulla rastilta rastille suunnistaen. Karttojen mittakaavat vaihtelevat 1:5 000 mittaisesta jopa 1:100 000 mittakaavaiseen. Myös erilaisia erikoiskarttoja, kuten suunnistuskarttoja esiintyy usein kilpailuissa. Kilpailuissa joukkueet etenevät jokaisella osuudella kartan avulla rastilta (CP = control point) rastille. Etenemismuoto osuuksien välillä, esim. melonnasta maastopyöräilyyn vaihtuu huoltopisteellä (TA = transition area = vaihtopaikka).
Seikkailu-urheilukilpailut ovat pääsääntöisesti joukkuekilpailuita. Kansainvälisissä kilpailuissa joukkueen muodostaa yleensä neljän hengen joukkue. Suomessa järjestettävissä kilpailuissa joukkueessa on 2–4 henkeä. Joukkueessa on yleensä oltava molemman sukupuolen edustajia. Suosituin joukkuemuoto on 1 naisten ja 3 miehen joukkue.
Turvallisuus on erittäin tärkeä osa lajia ja ennen kilpailuita joukkueet saavat tietoonsa ns. pakollisten varusteiden listan. Niiden joukossa on myös mm. EA tarvikkeet. Lisäksi kilpailuissa voi olla esimerkiksi Dark Zone alueita. Niillä liikkuminen on kiellettyä tiettynä vuorokaudenaikana, yleensä kuitenkin pimeällä. Turvallisuutta valvotaan usein myös ennen kilpailua järjestettävillä välineiden käsittelytesteillä.
Tärkeä osa seikkailu-urheilukilpailua on hyvä valmistautuminen sekä taktinen osaaminen. Valmistautuminen pitää sisällään monipuolista harjoittelua sekä kilpailuita. Erityisen tärkeä on tuntea joukkueen jäsenten toiminta ja käyttäytyminen monipuolisessa lajissa, myös väsymyksen alla. Kansainvälisiin kilpailuihin lähtemisen edellytyksenä on hyvä tekniikkaharjoittelu sekä useamman kotimaisen kilpailun suorittaminen. Kansainvälisiä kilpailuita ei suositella ensikertalaisille.
Lajin aloittaminen on helppoa. Urheilija tarvitsee luonnossa liikkumiseen soveltuvat urheilulliset vaatteet sekä maastopyörän. Erikoisvälineet kuten melontakalusto ja esimerkiksi tarvittavat kiipeilyrastien kiipeilyköydet tulevat järjestäjiltä. Suunnistustaito ja maastossa monipuolisen liikkumisen taito ovat perustaitoja seikkailu-urheilijalle. Helpoin tapa aloittaa laji on ilmoittautua lauantaina 14.10. Espoon Oittaalla järjestettävään , Suomen vanhimpaan ja yhtäjaksoisesti 25 kertaa järjestettyyn legendaariseen X-kaato kilpailutapahtumaan (X-Kaato Multisport kilpailu).
Seikkailu-urheilun maailmanmestaruuskilpailut 2023 järjestetään Etelä-Afrikassa Kougan alueella lokakuussa. Kilpailun startti tapahtuu torstaina 19.10. Seuraa kilpailua https://expafrica.net/arws-world-championships-2023/
Northern Adventure Team kilpailee MM-kilpailuissa numerolla 16.
Comments