top of page
Etsi
  • lauri395

Raid Lowlands - ARWS European Series kisaraportti


Northern Adventure Team: Kaisa Saarimaa, Lauri Hollo, Lauri Heinaro & Juha Prittinen


Viime vuoden lopulla päätimme asettaa kauden päätavoitteeksi Etelä-Afrikan MM-kisat ja kisakalenteri muodostuisi tämän tavoitteen ympärille. Alkukauteen olisi siis saatava joku ulkomaan kisa. Tällä kertaa Kroatian ARWS-kisa ei kiinnostanut ketään viime vuoden jälkeen, vaan Hollannin 24h kisa päätyi kalenteriin. Tiimi muuttui maaliskuussa, kun Juha Prittinen päätyi korvaamaan Jerryä, joka ei pystynyt osallistumaan kisareissuun.

Ulkomailla kisaaminen on aina hyvin haastavaa, kun pitää saada isot pyöräboksit ja muut kamat kisakylään itse miehistön lisäksi. Tällä kertaa kisanjärjestäjien puolesta ei ollut kuljetuksia lentokentältä. Ongelma ratkesi Hollannin nuorisotiimin Team Tartaroksen avulla, keihin tutustuimme Espanjan EM-kisojen banketissa viime vuonna.


Torstaina suoralla lennolla Düsseldorfiin, jossa Tartaroksen porukka odotti meitä kahdella autolla ja isolla peräkärryllä. Olivat jopa ehtineet askarrella Suomen Lipun ja tervetuloa-kyltin. Huikeaa porukkaa ja varmasti tulevaisuudessa kova tiimi. Kamat kyytiin ja koko porukalla pizzalle. Kisakylässä Valkeburgissa oltiin noin kymmeneltä ja saavuttuamme painoimme pään aika pian tyynyyn.


Perjantaina aamusta pyörät kasaan ja kisakamojen pakkaus. Itse kisa oli suhteellisen selkeä. Alussa nähtäisiin muutaman kerran pyöräboksit sitten lopussa märkäpuku kassi, jossa märkkärit ja viimeisen kolmen osuuden safkat. Kisan lähtölaukaus ammuttiin paikallista aikaa 01.00, eli reilusti valvomista oli tiedossa. Ruokien pakkaus alkaa mennä jo rutiinilla ja tällä kertaa itsellä energiat tulivat NOSHT:in Jolloksista, joita meni koko kisan aikana varmaan lähemmäs 20 kpl, sekä suolaa tuli Kuivalihakundin kuivalihasta. Ekalle MTB-osuudelle tein valmiiksi NOHST:in korkeaenergista urheilujuomaa pulloon ja ekalle 30km trekille lötköön sama setti. Tähän settiin vähän sekalaisia patukoita ja sipsiä boksiin.


Noin yhdeltä iltapäivästä kisakeskukseen hakemaan numeroita, näyttämään pakolliset varusteet ja ottamaan pakolliset kisakuvat. Tämän jälkeen käytiin lounaalla ja lepäiltiin hetki kämpillä.

Noin viideltä boksit vietiin kisakeskukseen punnittaviksi ja jätettiin märkäpukukassi. Siinä sitten makoiltiin ja tapettiin aikaa kikessä, sillä briiffi oli vasta seitsemältä. Briiffi oli suhteellisen suoraviivainen; jokseenkin paljon turhia puheita, mutta toki kaiken läpikäyminen ja järjestäjistön puheet kuuluvat lajiin.


Prologi 5km

Prologi starttasi 30sec välein, tarjolla oli 5km sprinttisuunnistus Valkebergin kaduilla. Lamput päähän ja menoksi, startti 21.19. Kevyellä pintakaasulla osuus läpi. Osuudella selvisi kaksi asiaa, metsässä on paljon piikkipuskaa ja polut ovat todella mutaisia. Prologin jälkeen kisakeskukseen hetkeksi. 23 hypättiin bussiin ja saatiin 4 ekan osuuden kartat.

Suunnistus vastuu oli tällä kertaa Heinarolla & Juhalla ja itse olin koko ajan varalla valmiina ottamaan kartan, jos tulisi tarvetta. Lähtöön oli matkaa bussilla 90min, koitettiin nukkua hetki bussissa, mutta ennen bussiin nousua kurkkuun kaadetut espressot estivät unen tulon.

Osuus 1. Trek 30km/1000nm

Kisa alkoi pyörien kasaamisella ja boksien luovuttamisella. Sikäli fiksu idea järjestäjiltä, koska näin he saivat aikaa siirtää boksit TA1 helposti ilman kiirettä. Lähdimme radalle sijalla 3, eli pyörät saatiin nopeasti kasaan. Osuudella rastien järjestys oli vapaa, kuitenkin CP1 piti leimata ensimmäisenä. Päädyimme kiertämään radan 1,9-2 eli päinvastaisessa järjestyksessä. Alusta asti isku päälle ja jalkaa eteenpäin. Trek eteni hyvin, muutamat pikku pummit kartan paikkaansa pitämättömuuden takia, mutta kaikilla kulki juoksu nätisti. Kolmannelle rastille mennessä suurin Espanjan Endurance kisan suurin ennakkosuosikki löi meidän ohi ja Juha päätti koittaa vastata heidän vauhtiin, mutta tässä kohtaa ei vielä riittänyt panoksia vastata vauhtiin. Seuraavalla välillä kellon ollessa noin 3.30 olimme kaikki sekaisin missä maassa olemme, sillä kaikkien kylässä olevien autojen rekkarit olivat Belgian kilvissä. Tuolloin tajusimme että kisa oli alkanut Belgiasta. Suurin yllätys odotti rastilla 6, kun Endurance tuli vastaan ja teimme yhdessä 10min pummin rastille. Loppu Trek omaa vauhtia huoltoon.Osuus 2. MTB 26km

Huollossa kengät reppuun ja fillaroimaan. Kuulimme että olemme kisan sijalla 3 edessä Endurance ja Viron Metsäpeatus. Eroa 30min Enduranceen ja 20min Virolaisiin. Heti pyörillä letka kasaan ja isoa kovaa Heinaron vetämänä. Osuudelle oltiin piirretty isoja kiertoja mutaisten polkujen takia, tämä kannatti sillä loppupuolella osuutta ajoimme virolaiset kiinni, joka lisäsi kisahaluja entisestään. Osuus kulki hienoja, mutta erittäin mutaisia polkuja. Laskimme alamäkiä todella reippaasti ja pidimme vauhtia yllä. Kaksi rastia ennen huoltoa ohitimme Virolaiset tyylikkäällä virheellä, laskimme rastin ohi noin 500m ja mäki ylös ajaen ja rastille. Isku päälle ja virolaiset saatiin kiinni ennen seuraavaa rastia. Rehellisesti sanottuna itsellä meinasi loppua laskutaito muutaman kerran mudassa, mutta pakko vain pysyä tiimin perässä ja ajaa. Vauhti oli läpi osuuden koko kisan nopeinta ja meno sujuvaa!Osuus 3. Trek 13.5km/170nm

Huoltoon tullessa kuulimme, että olemme koko kisan kärjessä ja edessä 3 short coursen tiimiä. "Nyt tiedätte mikä vauhti riittää kärkeen" Totesi Juha. Pyörät kasaan, vedet pulloon ja juoksemaan. Osuus sai lempinimen tasanko trek, sillä nousua oli vain 170m osuudella. Yksi isompi sekoilu rastille, jossa virolaiset ottivat meidät kiinni, loppuosuus juostiin kilpaa virolaisia vastaan. Itsellä oli läpi osuuden todella huono olo ja kulku, tuijotin vain Juhan kantapäitä ja juoksin ja pistin kaiken luoton siihen, että melonnassa ehtii palautua.


Osuus 4. Melonta 24km

Huoltoon tultiin 1min ennen virolaisia, liivit päälle ja melat käteen ja paatteihin. Kajakit olivat lähempänä turistipulkkia kuin kajakkeja, tässä kohtaa Juhan kokemus oli taas korvaamatonta ja katsoimme kajakkejen pohjat jotka valitsemme kahdella kriteerillä; ettei kajakki vuoda tai ole pahasti kiero.

Itse melontaosuus kulki mukavasti pitkin virtaavaa jokea. Virolaiset pääsivät 2min ennen meitä vesille ja olivat koko ajan iskuetäisyyden päässä. Osuudella oli kaksi rastia jotka tulivat nätisti vastaan ja suurin asia oli keskittyä lukemaan virtaa, että saisimme parhaan mahdollisen luonnollisen avun. Muutama kilometri ennen huoltoa virolaiset pysähtyivät rantaan ja pääsimme keulaan, nopeasti botskit traileriin ja seuraavalle osuudelle.Trek 3.5km+köysitehtävä.

Lyhyt juoksu rannassa köysille. Jakauduimme kahtia Heinaro&Kaisa kävivät suorittamassa köysisillan ja minä&Juha menimme lyhyen Via Ferratan, joka loppui köysi hyppyyn jossa hypättiin tyhjän päälle 20m jyrkänteeltä varmistuslaitteeseen. Hauska ja hieno osuus!Osuus 6. MTB 24km / 750nm

TA4 saimme loppukisan kartat käteen, kuulimme olevamme kisan toisina aikaisemmin olimme saaneet väärää tietoa. Edessä veti Espanjan Endurance, eroa noin 20min.

Rauhoitimme huoltoon tekemisen ja keskityimme piirtämään kartat loppukisaan huolella. Huollossa meni vajaa 30min, mutta ennen virolaisia päästiin baanalle. Juuri kun lähdimme huoltoon tuli myös kisan kolmonen Hollannin Inov8 Benelux

Heinaro kärkeen, possujuna kokoon ja vakkari 30-35km/h rangelle. Toiselle rastille muutimme suunnitelmaa lennosta ja tähän tuhlautui 5min, mutta todellisuudessa voitimme, sillä reitinvalinta jonka teimme oli selvästi parempi kuin suunnitelma.

Osuuden puolessa välissä Juhan poljin irtosi. Crankbrothers poljin oli irti ja jäljellä oli vain piikki, poljin löytyi ja pysyi paikallaan jos Juha puristi jalkaa pyörää kohti. Näin ajoimme hetken kunnes aidan ylityksessä poljin lensi metsään ja 10min etsimisen jälkeen ei löytynyt. Yhteensä polkimen kanssa tuhlaantui 30min aikaa. Yllättäen virolaiset eivät olleet tulleet ohi. Loppuosuuden Heinaro veti kaikki vedettävät pätkät Juhaa ja Juha antoi kartan minulle jotta voi keskittyä ajamaan ilman toista poljinta. Huollossa kyselimme onko kellään järjestäjistä pyörää josta saisimme varapolkimen.Osuus 7 Trek, 13km/300nm

Lähdimme juoksemaan reipasta tahtia vaikka takana olikin jo 17h kisaamista ja reilu 50km jalkaosuuksia. Pääsimme huollosta pois ennen kuin Inov8 & virolaiset saapuivat, näin saimme tehdä omaa suoritusta läpi osuuden. Osuuden alussa eka rasti oli ihan väärässä paikassa onneksi tajusimme, että kartta tai reittikirja oli jompikumpi väärässä ja keksimme missä rasti oli. Rasti oli noin 200m väärässä paikassa. Muutamat hyvät metsäoikaisut ja piikkipuskien läpi puskemiset. Puolessa välissä osuutta tulimme kartanolle jonka pihassa mies huolsi omaa sähköpyöräänsä. Menin kysymään poljinta, pienen neuvottelun jälkeen saimme hänen naapurilta peruspolkimen, eli huollossa odottava poljinongelma oli ratkaistu. Annoin meilini että pistää tilinumeron ja maksamme polkimen, kuitenkaan vielä ei ole laskua kuulunut.

Seuraavalle rastille laskimme 30nm tiheikön/piikkipuskan läpi ja tässä kohtaa näimme virolaiset viimeisen kerran. Loppu juosten huoltoon ja polkimenvaihto puuhiin.


MTB 8. 46km/450nm

Juhalla oli ollut jo vähän ajan vaikeampaa pyörällä johtuen viime viikonlopun SM-rogan rasituksesta. Otin suunnistusvastuun ja laskimme heti kättelyyn hyvin mutaisen/kivikkoinen laskun, joka oli karttaan merkattu vaaralliseksi laskuksi, tätä en edes huomannut kesken kisaa😂 Noh, alas nätisti ja rastille. Lähdin ajamaan seuraavalle rastille merkattua reittiä, mutta tulimme tielle, josta piti lähteä polku kunnes tajusimme, että polku menee 30m ylempänä kiellettyjen talojen takana. Vaihdoin suunnitelmaan lennosta ja kiersimme noin 10km, voittajat ajoivat kierron ja tekivät eroa noin 15min tällä välillä, kuitenkin kisan kolmoset tunkkasivat metsässä pyöriä ja voitimme heitä välillä 5-10min. Nousussa itsellä kävi muutaman kerran oksennus suussa ja Juha oli Heinaron vedossa. Edettiin rauhallista vauhtia, mutta meno oli silti sujuvaa. Itsellä oli koko ajan pelko että takaa tullaan ohi ja GPS-seurannasta näkeekin, kuinka Inov8 Benelux ajaa meitä koko ajan kiinni. Yhdellä rastivälillä eksyimme toisistamme, kun lähtiessä Heinaro oli letkan perällä kaatunut paikallaan, tähän tuhlaantui noin 15min. Tämä käytettiin tosin osittain hyödyksi sillä Juha lepäsi tienposkessa ja sai jollain ihmeellä voimat takaisin. Tämän jälkeen koko loppu osuuden takana kuului tuttu huuto “Faster faster”. Vaihtoon tultiin 5min ennen Inov8 Beneluxia. Osuus 9. Canoe 5km

Liivit päälle ja valotikut päälle ja kiinni otsalamppuihin ja kanoottiin, nopea vaihto. Meloimme yhdellä kartalla ja molemmat botskit etenivät nätisti. Tokalle rastille virhe, kun Juha sekosi kartan kanssa, jatkossa aina kunnon iso Lumonite päähän että yksi hakuvalo löytyy. Nyt kaikilla oli päässä Lumoniten Compass R. Compass R on ehdottomasti paras valo seikkailukisoihin mitä voi olla; vedenpitävä ja tehokas. Vaihtoon yhtä matkaa Inov8 kanssa, jotka ottivat meidät kiinni virheemme johdosta. Osuus 10km Swimrun 4km

Märkkärit kaiken päälle ja menoksi. Nappasin juostessa Kaisan repun omaan kuivapussiini, Heinaro ja Juha uivat reput selässä heillä oli Salomonin kuivapussi reput kisassa, minä ja Kaisa kisattiin 12l juoksuliiveillä. Rannasta tarkka suunta kohti saarta ja uimaan, vesi oli yllättävän lämmintä varmaan jotain +18-20c. Saareen tullessa kartta oli vettynyt käyttökelvottomaksi kun karttalaukku oli unohtunut auki… Muistilla seuraavalle rastille ja loppuosuus nätisti Inov8 peesissä. Oma uinti oli hidasta, kun työnsin todella painavaa kuivapussia. Osuuden lopussa selvisi miksi kuivapussi painoi; siihen oli tullut reikä ja kuivapussi oli täynnä vettä ja kaikki kamat valuivat vettä…. Eipä haitannut paljoa, kun vain vika osuus jäljellä. Osuus 11 MTB 23km / 350nm

Salainen taktiikka käyttöön, eli takit päälle ja pyörän päälle. Silti vaihdossa säädettiin silti 5min…. Eli lähdimme ajamaan märkkäreillä kun kisattiin hopeasta. Ajoimme varmaan lähemmäksi 40km/h tasaisella, kun kysyin Cp49 rastimääritettä Kaisa huusi että 48 leimaamatta, liinat kiinni ja katse karttaan. CP48 oli unohtunut piirtää… Ympäri ja hanaa, virheeseen meni 3km/5min mutta hirveä paine kasvoi, “Man you had one job” huusi Juha, saan tästä loppuelämäkseni painajaisia, sillä meillä oli vain yksi kartta ja koko vastuu oli minulla.

Matkalla Cp50 taas 5 min virhe sillä olimme saapuneet vihdoinkin Hollantiin Belgiasta, kartan tyyli vaihtui täysin ja aiemmin keltainen tie oli asfalttia, ajoin kovaa odotin asfalttitietä ja oltiin menty pitkäksi selvisi että keltainen tie on Hollannissa leveää polkua. CP50 löytyi ja paine kasvoi, loppu osuus ilman virheitä täysillä maaliin, ja maalissa toisena. Aikaa meni 27h45min.


Epilogi

Maalissa suoraan lämpimään suihkuun sillä olin aivan jäässä märkäpuvussa pyöräilystä… Puhtaat vaatteet päälle ja etsimään ruokaa, maaliviivalta kuitenkin löytyi olutta ruuan sijaista, tämä kelpasi. Istuttiin säkkituoleihin Juhan kanssa juomaan kaljaa, kello taisi olla jotain 5.00 Kaisa ja Heinaro olivat EA:n luona poistattamassa yhteensä 8 punkkia. Join puolikkaan oluen ja sammuin säkkituoliin. Seuraava muisto on kun koko porukka kasassa ja kello on noin 6.30. Käveltiin tästä kämpille 1km ja nukkumaan. Heräsimme 11 ja lähdimme takaisin kilpailukeskukseen pesemään pyöriä ja katsomaan muita tiimejä. Tällä kertaa ruokaa oli tarjolla ja kasviskeitto ja hodarit tekivät kauppansa kuten olut joita meni vähän turhan monta kisan jälkeen :D Yhdeltä palkintojenjako ja Juhan sanoin “Nauttikaa palkkapäivästä” ja mehän nautimme. Vuosi sitten kun lähdimme Kroatiaan asetimme tavoitteeksi podiumpaikan 5v sisällä, mutta vuoden kovan treenin ja harjoittelun myötä saimme jo nyt nousta palkintopallille.
Palkintojenjaon jälkeen Heinaro lähti kämpille laittamaan kannen hetkeksi kiinni ja me muut jäimme analysoimaan karttoja ja juttelemaan kisanjärkkääjien kanssa. Ovat huikeaa porukkaa ja tulevat kisaamaan EQ:hun. Päätimme lähteä Juhan ja Kaisan kanssa ajamaan fillareilla vähän ympäri Valkenburgin kylää ja ajoimme vajaan kympin käyden kahvilla todella rennosti nauttien tuloksesta.


Maanantaina aamusta Tartaroksen kyydillä kentälle ja illasta kotiin. Nyt rennosti viikko ja kohta Turku Adventureen. Sen jälkeen vähän auki missä kisataan kesällä. Viron ARWS Europe kiinnostaa, mutta joukkue on sinne vielä vähän auki. Katseet ovat Afrikassa, eli sinne pitää ajoittaa kunto. Eipä siis muuta kun vaan lenkille ja melomaan! - Hollo

127 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page