top of page
Etsi
  • lauri395

Tactical Foodpack Expedition Estonia - ARWS Europe kisaraportti

Kisaraportti Expedition Estonia


Voidaan puhua jo perinteisestä Viron reissusta. Tiimin kokoonpano on pysynyt lähes samana nyt kaksi kautta, joka auttaa suuresti kisa rutiinien muodostamisesta. Kokoonpano tällä kertaa Mika Salo, Lauri Heinaro, Lauri Hollo ja Kaisa Saarimaa. Varamiestä metsästettiin pitkään kunnes Mika päätti, että Kroatian pitkästä kisasta on palauduttu tarpeeksi hyvin ja voi lähteä viivalle Viroon.

Tiimi: Mika Salo, Lauri Heinaro, Lauri Hollo & Kaisa Saarimaa

Viikko ennen kisaa saatiin reittikirja, joka oli suht samanlainen rata kuin viime vuonna: alkuun pitkä pyöräilyä ja sen jälkeen suo trekkiä ja melontaa, maaliin fillareilla. Tällä kertaa kisakeskus oli Viljandissa ja kisa on yksi iso ympyrä VS viime vuonna jätimme auton Narvaan kisan maaliin ja startti oli Rakveresta. Tämä oli huomattavasti helpompi logistiikan kannalta. Perjantaina laivalla Viroon ja iltapäivästä kisakeskuksessa. Boksien pakkaus ja pizzalle. Boksiin A tuli ekan

setin ruuat ja juoksukengät, melontakassiin liivit, joissa oli 4 h energiat melontaan + 5 h eväät toiseen trekkiin, vikaan boksiin B vain 3 h ruuat ja varavalot. Suht simppeli homma, menee jo rutiinilla. Melontakassiksi saatiin VP Outdoorsilta uusi 120 litrainen Marmotin duffeli, jonne mahtui helposti neljät pelastusliivit ja muut romppeet.


Kartat saatiin noin 2 h ennen starttia, reitti oli taas vaativa suunnistuksellisesti, eritoten avosuot ilmakuva kartalla ja raunio rastit olivat haastavia. Virossa ei käytetä rastilippuja vaan soilla rastit ovat linnunpöntössä.

Prologi 1 km Lähtö oli viereiseltä linnalta, alkuun 5 rasti free order. Huusin kiertojärjestyksen ja Heinaro sanoi mennään toiseen suuntaan, rastit löytyivät Heitin tiimin kanssa hyvin mutta hävittiin 2-3min kun väärä kiertojärjestys.

Osuus 1. MTB 75km/ 5hSelkeää pyöräilyä letkassa, ekalla rastilla Quest eli esterata pyörällä. Pyöriä kannettiin isojen heinäpaalien yli ja samalla kannettiin ämpärissä vettä joka ei saanut läikkyä. Tämä meni suht hyvin läpi eikä tarvinnut lähteä uudelle rundille, kun ämpärissä oli vettä tarpeeksi. Rasteille ajeltiin letkassa ja aina vähän etsittiin lippua mutta suht hyvin löytyi, pyörittiin sijoilla 2-10 osuuden aikana. CP13 raunio tuotti ongelmia ja noin 7 joukkuetta etsi lippua rauniosta, tässä oltiin noin 10 min kunnes lippu löytyi. CP25 tiputtiin letkasta kun photo-rastilla kameran kanssa ongelmia tämän jälkeen valittiin ura jota ei ollut kartassa… Tähän tuhlaantui 30 min, koitettiin ajaa letkaa kiinni, mutta ei saatu. Loppuosuus meni hyvin vauhti tippui vähän virheen johdosta, Heinarolla oli kartat mennyt sekaisin ja MAP 4 oli mennyt boksiin eli suunnistin yksin vikat 7 rastia. Rastit löytyivät hyvin, juuri ennen huoltoa korjattiin Heinaron klossia.


Osuus 2. Trek 17km/4h


Huollossa kenkien vaihto, energiat reppuun ja baanalle. Viron kisoissa huollot ovat melkein Suomen polkujuoksukisojen huoltojen tasolla eli järjestäjät tarjoavat makkaraa, leipää etc huolloissa. Nyt jokainen nappasi käteen muutaman lihapiirakan ja hölkällä baanalle. Muutama rasti ennen ensimmäistä avosuota. Suon reunasta suunta kohti rastia ja sumussa kohti rastia. GPS-seurannasta katsottuna suunta oli vähän pielessä mutta noin 100 m ennen rastia totesin että ollaan pitkällä ja ympäri ja sekoilu alkoi… Muutama muu tiimi ilmestyi suolle ja yhdessä rasti löytyi. Taas 30 min pummi. Sitten taas juoksuksi kohti seuraava suota. Rastit 37-43 free order kuitenkin tähän oli käytännössä vain yksi kiertojärjestys. Pikku pummi 5-10min 43-40 välillä. Kaikille rasteille piti uida suolammissa, vesi oli varmaan +25 C° ja ilma noin 15 C° suhteellisen mukavaa, mutta mutaista touhua. Hieno osuus kokonaisuudessa! Virossa kisojen raakuus haetaan juuri soilla kun nousua ei ole tarjolla. Lopussa 4 km asfalttia huoltoon.


Osuus 3. MTB 42km / 2.5h


Tarjolla siirtymäosuus eli gravelia. Suht selkeää ajelua, rastia 49 etsittiin 15 min raunioista, lopulta se löytyi katolta, olisi pitänyt heti tajuta kiivetä tikkaita pitkin katolle, jos kartassa lukee Ladder niin voisi käyttää päätä, mutta ei aamulla jo vuorokauden valvomisen jälkee pää toiminut tehokkaasti. Lopussa saatiin pieni ero kolmeen takana tulevaan joukkueeseen eli huoltoon tultiin yksin.

Osuus 4. Canoe 23km / 4h


Huollossa kanootti kassista melontaliivit päälle ja menoksi. Huollossa Mika heitti varmaan 8 tölkkiä batteria kanootti kassiin ja itse nakkasin vichyä saman verran ja varmaan kilon järjestäjien nallekarkkeja. Ei ehkä mitä pitäisi tehdä, mutta varaenergiat oli ainakin mukana ja kofeiinia yli vuorokauden melontaan. Osuuden alku eli eka rastiväli oli yksin Kaisan vastuulla sillä Heinaro unohti kartan fillarin karttatelineeseen, vastaavasti Mika oli unohtanut leimasinkortin rastimääritteineen pyörään. Otettiin riski, että rastit löytyvät ilman rastimääritteitä. Kirjasin melontarasteilla olevat kirjainkoodit omaan käteen ja vanhaan karttaan. Loppukisan leimasinkortti rastimääritteineen oli onneksi Kaisan repussa, muuten olisimme joutuneet palamaan takaisin pyörille. Melonta oli todellinen seikkailumelonta, eli kanoottia kannettiin välillä puiden yli ja välillä seikkailtiin joessa. Rastit löytyivät hyvin kunnes joen pitkällä suoralla Kaisa & Heinaro ketkä suunnistivat nukahtivat molemmat ja mentiin noin 1 km ohi rastista ja takaisin vastavirtaan, onneksi virtaus oli kevyt tässä joessa. Hauska melonta, ei puuduttanut kuin lopun 3 km.Osuus 5. Trek 25km/5h


Kisan kuningas osuus eli Estonian Amazon. Otettiin huollosta 2 kpl pussiruokia mukaan ja kävellessä naamariin. Sitten juoksuksi. Ensimmäinen rasti eli CP60 näytti todella haastavalta, keskellä metsää bunkkeri, ei mitään mistä saisi kiinni. Suunnalla kohti rastia uralle jota ei ollut kartassa ja 100 m väärään suuntaan uraa ja ympäri ja rastille. Suht puhdas suoritus, ruotsalaiset leipoivat rastia 45 min. Sitten suolle muutaman uinnin kautta. Yksi joki ylitettiin riippusiltaa joka oli todella pomppiva, meinattiin kaikki kaatua kaiteen yli, kun juostiin sillalla letkassa xD. Suht puhdas suoritus suolla joka upotti itselle reiteen ja Mikalla vähän enemmän. Viimeistä suorastia vähän pummattiin, ilmakuva kartalla tarkasti kunnes oltiin Heinaron kanssa eri mieltä olinpaikasta, onneksi Heinaro veti vähän pitkäksi ja rasti löytyi, linnunpöntti oli puunjuuressa oli sai oikeasti olla tarkasti rastilla että näki rastin. Itse olen sitä mieltä että ei pitäisi lippuja piilottaa vaan ne pitäisi löytyä suht helposti epätarkoilla kartoilla, eri asia jos olisi kunnon suunnistuskartat ja tarkat määritteet, sitten ei haittaisi pienet supat tai jyrkänteet.


Loppuosuus juoksua huoltoon, muutamat joet ylitettiin uiden. Hauska kisa kun noin 20 kertaa piti uida lammessa tai joessa.


Osuus 6. MTB 47km / 3h


Isoa baanaa tavoitteena ajaa virolaiset ja ruotsalaiset kiinni. Rastit löytyivät hyvin poislukien cp 79 jota pummattiin ihan tyhmästi, alkoi jo yli 37 h valvominen haitata suunnistusta. Lopussa hieno kiipeily vanhan tornin seinää. Itse kiipesin suht nopeasti ja laskeuduin auttamaan Mikaa, joka varmisti Kaisaa. Ei helpointa kiivetä fillarikengissä. Lopussa Heinaro totesi että MAP 11A eli zoomattu kartta viimeisistä rasteista ei ole mukana, nakkasin oman kartan Heinarolle, koska Heinarolla oli isku päällä ja suunnistus onnistui hyvin. Selkeästi maaliin. Maalissa suotuveneen kyytiin ja 500 m vastarannalle hakemaan Finisher mitalit ja maaliin. Tuntui hyvältä ylittää maaliviiva tiimin kanssa vaikkei suoritus ollutkaan ehjä.

Ruotsalaisten kanssa kisan läpikäyntiä, hävittiin ruotsalaisille 5min, Hollannissa voitettiin sama tiimi noin 4h erolla.


EPILOGI


Maalissa haastattelut ja ruokaa. Virolaisten Heitin tiimin ja Ruotsalaisten kanssa saunomaan. Ruotsalaiset yllättyivät, että olivat ennen meitä maalissa, koska Hollannissa olivat hävinneet meille 4 h. Nyt suoritus kaatui suunnistukseen. Syödessä Tommi tuli juttelemaan oli katsonut koska tullaan maaliin. Annoin Tommille pyöräni kuljetukseen, iso kiitos Tommi & BULL Adventure, kun pyöräni meni heidän peräkärryssä. Me oltiin liikkeellä kolmen pyörän telineellä, eli olisi ollut aika taistelu pakata vielä neljäs pyörä auton sisään. Nukkumaan noin 2.00 ja herätys 8.30 tavoitteena lähteä ajamaan 10.00 Kisakeskuksesta aamupala ja kamojen pakkaus ja ajamaan. Meinattiin myöhästyä lautasta, kun kaikki Tallinnan kadut oli suljettu jonkun paraatin takia. Seuraavaksi kahden viikon päästä Ursak Joensuussa, minä+Heinaro 24h sarjassa ja Kaisa&Jerry 12h. Jerry tekee vihdoinkin paluu baanalle yli puolen vuoden tauon jälkeen! Sitten järkätään Endurance Quest, baanalle tulossa 33 tiimiä ympäri Eurooppaa. Lokakuussa Etelä-Afrikkaan, tiimillä Lauri Hollo, Kaisa Saarimaa, Lauri Heinaro ja Arttu Pulkkinen.
57 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page