top of page
Etsi
  • lauri395

World Rogaining Championships 2022 Czech Republic

Rogainingin 17:sta maailmanmestaruuskisat järjestettiin 26.-27.8.2022 Tsekissä. NATista matkaan lähtivät NAT Bois eli Hollo, Jerry sekä Heinaro, ja uutena nattilaisena Heinaron kanssa kisasi joensuulainen Nea Heilala.NAT 1 & NAT 2 eli Hollo, Jerry, Nea ja HeinaroReissua oli tukemassa NOSHT, Lumonite ja Exel Poles. NOSHT tarjosi meille reissuun vauhtikarkkeja ja urheilujuomaa. Näistä muodostui yli puolet koko kisan energiasta. Lumonite tarjosi tiimille lampuiksi Lumonite Compass R ja Lumonite Navigator. Parilla oli siis yksi todella tehokas suunnistusvalo yöksi ja toisella maailman paras jokapaikan lamppu eli Lumonite Compass R. Lumoniten kanssa on huikea aloittaa yhteistyö sillä olemme käyttäneet kyseisen firman lamppuja koko kisa historiamme. Exel Poles tarjosi puolestaan uuden mallin Vario Speed Ultra-sauvoista tiimille.

Matka kisapaikalle

Matka Tsekkeihin sujui mainiosti. Aamulento harmitti varsinkin yöjunalla Joensuusta saapunutta Neaa sekä edellisen illan kaverin tupaantuliaisjuhlissa viettänyttä Jerryä, mutta lennosta selvittiin hyvissä, vaikkakin väsyneissä tunnelmissa. Prahan lentokentältä noudettiin ennakkoon vuokrattu auto ja lähdettiin taittamaan neljän tunnin automatkaa kohti koillis-Tsekkiä ja Paprsekin hiihtomajalla sijaitsevaa kisakeskusta. Matkalla kisakeskukseen Hollo pääsi nauttimaan Prahan keskustan ennalta-arvaamattomasta liikenteestä (Jerryn navigointitaitoja kiittäen), ja tiimi pääsi käyttämään rahojaan paikallisessa outlet-kylässä, ostaen Salomonin liikkeen lähes tyhjäksi lötköpulloista ja halvoista juoksukengistä.Matka kisapaikalle

Keskiviikko-iltana kävimme Hollon ja Nean kanssa läpi kisanjärjestäjien tarjoaman model eventin. Tämän mallikartan tarkoituksena on totuttaa kisaajat kisamaastoon (jossa se aika huonosti onnistui) sekä ratamestarin kartoitustyyliin.

Mallikartan maasto oli täynnä laakeita avoimia peltorinteitä (ja vieläkin täydempänä lehmiä) ja upeita maisemia. Ihan tähän ei valitettavasti kisamaastossa kuitenkaan päästy.

Muuten kisaan valmistautuminen sujui ongelmitta. Kisaeväänä oli paikallisten supermarketkarkkien lisäksi Noshtin sponsoroimia vauhtikarkkeja. Liivit saatiin pakattua, ja ensimmäisen kerran rogakisaamisemme historiassa käytimme aikaa myös kartan ja kisamaaston ennakkoanalyysiin, joka osoittautui todella hyväksi ideaksi seuraavan päivän kisan kannalta. Analyysia tehtiin yhdessä muiden suomalaisten kanssa kun jokainen hankki erilaisia karttoja kisa-alueesta ja jakoi niitä porukan kesken.
NAT 1

Jerryn ja Hollon reitinsuunnittelu sujui erittäin mainiosti. Ennen kisaa valmiiksi mietityt kaavat optimoimaan pisteiden saantia toimivat hyvin, ja jälkikäteen analysoituna reittimme vastasikin todella hyvin kisassa eniten pisteitä keränneiden reittiä (toki ollen miesten puutteellisen kunnon takia lyhyempi). Suunnitelmaan olimmekin molemmat todella tyytyväisiä: nyt sekä suunnitelma että suunnistustaito ovat jo samassa suuruusluokassa rogaining-huippujen kanssa: enää puuttuu perusvauhdin kasvattaminen.


Suunnittelimme reittimme perinteisellä nuppineula-naru-taktiikalla. [Rastit merkitään erivärisillä nuppineuloilla niistä saatavien pisteiden mukaan, esim 9-10=punainen, ja nuppineulojen kautta kuljetetaan naru, josta mittaamalla saadaan tietää kisamaastossa kuljettava matka]. Käytimme myös etukäteen analysoituja kisamaaston käyrätasoja; näin saimme optimoitua reitin siten, ettei usean sadan metrin nousuja turhaan tulisi reitillä.


Kisan ensimmäiset viisi tuntia onnistuivat myös hyvin. Jalka nousi kummallakin miehellä mainiosti, ja suunnistus sujui yhtä 10 minuutin hermopummia lukuun ottamatta virheettömästi. Kisasää oli nautinnollinen ja toi hyvän muistutuksen vuoriston muuttuvista sääoloista: ensimmäiset kaksi tuntia 30C ja auringonpaiste. Tämän jälkeen alkoi ukkosmyrsky, salaman osuessa meistä 200 metrin päähän. Sade oli myös todella voimakas, ja maaston tiet olivatkin enemmän puroja. Neljän tunnin kohdalla alkoi satamaan voimakkaasti 1-3cm rakeita, joista saimmekin muutamat pienet mustelmat kisamuistoiksi. Onneksi kisakokemuksemme myötä mukana oli hyvä varustus, eikä sää sen enempää tuottanut ongelmia.
Viiden tunnin jälkeen Jerryn jalka alkoi muodostua ongelmaksi. Todennäköisesti alamäessä pienesti venäytetty polven ulkosyrjän jänne alkoi hetki hetkeltä vaivata enemmän ja enemmän, kunnes kahdeksan tunnin kohdalla kipu oli jo todella voimakas. Tunnit viisi viiva kahdeksan pohdimmekin keskeyttämisen mahdollisuutta, kun suunnistukseen ei tarvinnut keskittyä. Viimeisen naulan löi arkkuun kuukauden päässä olevat seikkailu-urheilu EM-kisat; Jerry tiesi, että tämän rogan maaliin asti juoksemalla EM-kisat jäisivät välistä. Prioriteettilistassa Espanjaan lähtö oli kuitenkin korkeammalla, joten jouduimme tehdä vaikean päätöksen ja jättää kisan kesken. Lähdimme järjestäjän autokuljetuksella kisakeskusta kohti, ja jäimme seurailemaan muiden suomalaisten, ja varsinkin NAT 2 -joukkueen, gps-jälkiä ja matkaa kohti maalia. Yöunet vuokra Golffissa takasi että paluumatkalla väsytti lähes yhtä paljon kuin koko yön kisanneita kisaajia :)


NAT 2

”Tiedossa olisi 24 tunnin ajan vaativaa, mutta hienoa maastoa Tsekeissä MM rogan merkeissä, kiinnostaisko lähteä mukaan?” ”Joo kiinnostaa!!” Kuka tahansa olisi jo myyty tuollaiselle ajatukselle vaikkei itse lajista olisikaan niin kovinkaan tietoa. Ilman suurempia ennakkoluuloja ja avoimin mielin matkaan niin hyvä tulee, kyllä se viimeistään kisassa selviäisi, että mihin tässä taas tuli ryhdyttyä.


Koska Nealla oli siis ensimmäinen roga kyseessä, jäi Heinaron vastuulle reitin suunnittelu ja suunnistus. Kisapaikalle kivuttuamme ja hyvän suunnittelupaikan löydyttyä alkoi karttojen jako klo 9:30 ja kova suunnittelutyö. Meillä kuluikin lähes koko aika, mikä suunnitteluun oli varattu. Suunnitelmamme mukaan tiedossa olisi noin 120 kilometriä silkkaa nautintoa ja mäkeä tiedossa paljon. Kilpailuun omat haasteensa toi omavarainen huolto eli kaikki tarvittava kannettiin alusta loppuun itse mukana.


Lähtö tapahtui klo 12:00 ja tiedossa 24 tuntia aikaa tutustua toisiimme, koska olimmehan melko tuntemattomia keskenämme. Liikkeelle lähdimme sovitusti melko rauhallisesti, mutta kuitenkin hyvää vauhtia liikkeelle. Heti ensimmäisillä rasteilla otettiin luulot pois ensikertalaiselta ja lajin luonne tuli tutuksi, pusikkoa ja erilaista ryteikköä kyllä riitti ihan alusta loppuun saakka. Päivällä lämpötila huiteli 30°C tietämillä ja muutaman tunnin kohdalla se alkoikin hieman tuntumaan ylikuumentumisena, puroista kuitenkin sai hyvin viilennystä, joten ongelma saatiin selätettyä. Puroja olikin koko matkan ajan hyvin saatavilla, joten lötköpulloja saatiin hyvin täyteltyä. Molemmilla meillä oli kaksi puolen litran lötköpulloa, Nealla filtterikorkki veden puhdistamiseen ja Heinarolla klooritabletteja.


Ensimmäiset 8 tuntia etenimme hyvää vauhtia ja rasteja kerättiin suunnitelman mukaan, kuitenkin kuuden tunnin kohdalla alkanut vesisade kuitenkin vaikutti kilpailuun sen verran, että polut eivät enää olleetkaan enää helppokulkuisia polkuja vaan mutaisia luistinratoja ja tulvivia ojia. Sukkien vaihto tauko pidettiin samalla, kun viriteltiin Lumonitet otsalle valmiina vastaanottamaan pimeys noin yhdeksän tunnin etenemisen jälkeen. Vetonaru oli jo kiinnitetty jo aiemmin, mutta ihan vaan sen varalle, ettei Heinaro jätä Neaa yksin pimeään Tšekki- ja Puolametsään. Kymmenen tunnin kohdalla totesimme, että suunnitelmaa tulisi muuttaa, koska emme olleet alkuperäisessä aikataulussamme. Harmittavasti meiltä jäi väliin tärkeitä pistealueita, mutta halusimme kuitenkin ehtiä maaliin ajoissa emmekä ottaa riskiä sen kanssa. Heinarolta onnistui nopeasti ja hyvin suunnitelman muuttaminen lennosta.


Pimeällä rastien löytyminen hieman vaikeutui, koska rastit olivat muutenkin hieman piilossa ja vaikeasti saatavilla. Kilpailun kauhein kokemus tuli keskellä yötä tulvivassa ja virtaavassa purossa vuorilla, kun saimme aikaa kulumaan 400 metrin rastivälille 40 minuuttia. Kyseessä oli 30 % nousu, jossa kasvoi puita, risukkoa, pusikkoa ja muuta kasvillisuutta joka puolella ja läpipääsy tuntui jo melkein mahdottomalta ja vieläpä pimeässä. Rastille kuitenkin lopulta päästiin ja se, jos mikä antoi voimaa loppu ajaksi. Toinen sukkien vaihto pidettiin viidentoista tunnin jälkeen ja uitettiin jalkoja kylmässä vuoristopurossa, tähän kannatti käyttää hieman enemmän aikaa, koska jalat olisivat varmasti olleet ilman tätä huonommassa kunnossa.


Maisemallisesti hienoimmat rastit taisivat osua meille juuri yöaikaan, mutta paljon ehdittiin näkemään myös aiemmin päivällä. Aamu alkoi pikku hiljaa koittamaan ja aurinko nousi kuuden aikaan aamulla. Auringonnousun jälkeen taisi olla yksi harvoista hetkistä, kun molemmat etenivät ihan hiljaa eikä juttua tullut normaaliin tapaan, väsymys alkoi hiipimään. Nopeasti kuitenkin piristyttiin ja viimeisiä rasteja sai jo alkaa laskemaan melkein yhden käden sormilla. Olimme jättäneet lopuksi maalin läheltä yhden rastin, jonka hakisimme, mikäli aikaa riittäisi ja sitä riitti, joten pääsimme vielä fiilistelemään viimeisen kerran. Viimeiseltä rastilta kohti maalia jalkapohjissa tuntui jo melko mukavasti, mutta juoksuaskeleita otettiin vielä reippaasti, kunnes maali vihdoin häämötti.

Heinarolta onnistui erinomaisesti suunnistus ja keskittyminen oli priimaa koko 24 tunnin ajan. Energiat ja nesteet upposivat koko ajan hyvin, vauhti ei pahemmin hyytynyt missään kohtaa vaan se saatiin pidettyä tasaisena ja isommilta virheiltä vältyttiin. Reittisuunnitelman muuttamisen myötä haaveet huippusijoituksesta murenivat, vaikka kilometrejä kertyi mukava määrä niin isoja pistealueita jäi liikaa väliin. Hieno sijoitus kuitenkin saatiin aikaan, sekasarjan 11.. Olisimme tällä suorituksella voittaneet 23-vuotiaiden sekasarjan maailmanmestaruuden, tähän sarjaan olisimme päässeet syntymävuotemme perusteella, mutta iän olisi tullut olla alle 23-vuotta eli olemme muutamia kuukausia yli-ikäisiä. Kilpailu oli kuitenkin kokemuksena todella hieno ja erittäin opettavainen, lukuun ottamatta luultavasti purovedestä saatua heikompaa olotilaa kisan jälkeisinä päivinä.
Seuraavat kisat

Seuraavaksi edessä on muutaman treeniviikon päästä luoteis-Espanjassa kisattavat seikkailu-urheilun euroopanmestaruuskilpailut, Raid in Gallaecia. Espanjaan kisakautemme arvokisojen osalta päättyykin; toki edessä on vielä useita Suomessa kisattavia pienempiä tapahtumia kuten X-Kaato ja Yö-roga Tampereella.


Nea & Jerry

93 katselukertaa0 kommenttia

コメント


bottom of page